Hollanda’da geçen yıl 22 Kasım’da düzenlenen seçimlerin ardından kurulma hazırlıkları süren 4 partili “sağ koalisyonun” üzerinde anlaştığı hükümet protokolü açıklandı.
Ortak basın toplantısıyla “Umut, cesaret ve gurur” sloganıyla kamuoyuna duyurulan koalisyon protokolüne göre, ülke tarihinin en sert iltica ve göç politikası uygulanacak.
Sığınmacılar konusunda kısıtlamalar ve sıkı yöntemler belirlenecek, süresiz sığınma izni kaldırılacak ve geçici ikamet izninde düzenleme yapılacak.
Oturma izni verilmeyen mülteciler, en kısa zamanda gerekirse zorla sınır dışı edilecek.
HOLLANDA’NIN İSRAİL BÜYÜKELÇİLİĞİ KUDÜS’E TAŞINACAK
Protokole göre dörtlü koalisyon hükümeti, Avrupa Komisyonundan AB’nin iltica ve göç politikasına katılmama izni, daha fazla sınır kontrolü ve ikili statü sisteminin getirilmesini isteyecek.
Entegrasyon konusunda Holokost konusunda bilgilendirme zorunlu hale getirilecek ve dil şartları artırılacak.
Tel Aviv’deki Hollanda Büyükelçiliğinin Kudüs’e uygun bir zamanda ve ne zaman taşınabileceği araştırılacak.
Öte yandan Hollanda medyasında yer alan haberlerde ülkeye girecek yabancı öğrenci sayısının sınırlandırılmasının da gündemde olduğu belirtilirken sınırsız iltica izninin de kaldırılması bekleniyor.
Sınır dışı edilecek yasadışı göçmenlerin bir an önce ülkeden gönderileceği ve bunun için “güç kullanılabileceği” de belirtilirken Algemeen Dagblad gazetesi 2 yıl boyunca geçerli olması beklenen bir yasa ile iltica işlemlerinin askıya alınmasının da planlar arasında olduğunu yazdı.
AB dışından gelen ve belirli bir bilgi ya da uzmanlığa sahip olmayan işçilerin çalışma iznine ihtiyacının olacağı ve işe alım ajansları daha sıkı düzenlemelerle karşı karşıya kalacakları da belirtildi. Koalisyon, gelecekte AB’ye katılacak ülkelerden gelen kişilerin serbest dolaşımını da sınırlamaya çalışacağını açıkladı.
Yarı iletken endüstrisinin güç merkezi ASML gibi firmaları temsil eden teknoloji endüstrisi derneği FME, bu tür önlemlerin teknoloji firmalarının işe alımlarını engelleyeceğinden endişe duyduğunu duyurdu.
EZANLARA DÜZENLEME GELECEK
Hollanda’ya eğitim için gelen yabancı öğrencilerin sayısında azalmaya gidilecek.
Hoparlörden okunan ezanlar için yeni düzenleme getirilecek.
Protokol, gece geç saatlerde taslağın hazırlanması için görevlendirilen Richard van Zwol ve Elbert Dijkgraaf tarafından Meclis Başkanı Martin Bosma’ya sunuldu.
Protokol, 22 Mayıs’ta Mecliste görüşülecek. Ardından yeni hükümet, genel seçimlerde en fazla oyu alan İslam karşıtı ve aşırı sağcı Özgürlük Partisinin (PVV) lideri Geert Wilders yerine, hükümet protokolünün hazırlanması için görevlendirilen Richard van Zwol tarafından kurulacak.
“Parlamento dışı hükümet” olarak adlandırılan yeni hükümet sistemine göre yeni başbakan Wilders tarafından koalisyonda bulunan dört parti dışından belirlenecek.
Bu hükümet sistemine göre Mecliste bulunan her partiden bakan adayı gösterilebilecek ve koalisyondaki parti liderleri Mecliste milletvekili olarak görevlerine devam edecek.
“HOLLANDA YENİDEN BİZİM OLACAK”
Wilders, basın toplantısında yaptığı konuşmada, bugün tarih yazdıklarını belirterek, “Partimin koalisyon hükümetinde bulunacağı için gurur duyuyorum. Çok şey değişecek. Ülkede yeni rüzgarlar esecek. Bu zamana kadarki en sert göç ve iltica politikası belirlendi” dedi.
“Hollanda’ya söz veriyorum, Hollanda yeniden bizim olacak.” ifadesini kullanan Wilders, ocak ayında yaklaşık 6 yıl önce “İslami ifadelerin yasaklanması” başlığı altında parlamentoya sunduğu yasa teklifini geri çekmişti.
Wilders, yaklaşık iki ay önce ise merkez sağ ve aşırı sağ partilerin koalisyon kurmasını engellememek için başbakanlık talebinden vazgeçtiğini duyurmuştu.
WILDERS SÜRPRİZ YAPMIŞTI
Ülkede 22 Kasım 2023’te yapılan erken genel seçimlerde yüzde 23,5 oyla 37 sandalye kazanan Wilders, 24 sandalye ile üçüncü sırayı alan Dilan Yeşilgöz liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), 20 sandalye ile dördüncü sıraya yerleşen Pieter Omtzigt liderliğindeki Yeni Sosyal Sözleşme Partisi (NSC) ve 7 sandalye ile altıncı sırayı alan Caroline van der Plas liderliğindeki Çiftçi Vatandaş Hareketi Partisinin (BBB) dahil olduğu “sağ koalisyon” kurmak istediğini açıklamıştı.
Seçimlerin ardından koalisyon olasılıklarını araştırmakla görevlendirilen eski içişleri bakanlarından Ronald Plasterk’in hazırladığı nihai raporda PVV, VVD, NSC ve BBB’nin bulunduğu dörtlü “sağ koalisyon hükümetinin” kurulması için görüşme ve araştırmalar yapılması tavsiye edilmişti.
PVV Milletvekili Martin Bosma, Aralık 2023’te yapılan gizli oylamayla Temsilciler Meclisi Başkanlığına seçilmişti.
GÜNDEM
12 Aralık 2024SPOR
12 Aralık 2024GÜNDEM
12 Aralık 2024SPOR
12 Aralık 2024SPOR
12 Aralık 2024GÜNDEM
12 Aralık 2024GÜNDEM
12 Aralık 2024